avocat incredintare minor

incredintare minor ,plasament minor Bucuresti.

Autoritatea parinteasca. Incredintarea copilului, custodia.
Odata cu intrarea in vigoare a Codului Civil, problematica minorilor din casatorie in cazul unui divort, dar si a minorilor nascuti in afara casatoriei, a fost surprinsa prin doua aspecte importante:autoritatea parinteasca a parintilor asupra minorului stabilirea domiciliului minorului la unul dintre parinti.Minor Bucuresti.

incredintare minor

Regula de baza este aceea a autoritatii parintesti comune, care presupune, intre altele, responsabilitati in comun ale parintilor.

In ceea ce priveste deciziile importante care se iau cu privire la copii (ex: alegerea gradinitei, a scolii, demersuri importante medicale, samd…). In cazul divorturilor efectuate pe cale administrativa, nu se poate dispune o alta masura decat autoritatea parinteasca comuna. Daca se doreste un alt tip de autoritate parinteasca, trebuie sa se apeleze la solutia prin instanta pentru incredintare minor.

Autoritatea parinteasca exclusiv in sarcina unuia dintre parinti este mai dificil de obtinut.

Pentru a pronunta o astfel de decizie, judecatorul trebuie sa se asigure ca sunt motive pentru a alege o exceptie de la regula de baza a autoritatii parintesti comune. In genere, este necesar a se dovezi ca celalalt parinte nu este unul bun, nu este interesat de copil samd… 

Vechea notiune de incredintare minor catre unul dintre parinti poate fi considerata ca fiind echivalenta autoritatii parintesti exclusive (desi nici aceasta nu confera chiar toate drepturile prevazute de vechea notiune, nefiind o echivalenta 100%). 

Nota cu caracter istoric: Reamintim ca, in baza vechiului Cod al Familiei, prevederile erau urmatoarele: in cazul unui proces de divort, odata cu procesul efectiv se vor solutiona toate aspectele.

Daca este cazul, si problema incredintarii minorilor din timpul casatoriei. 
Conform Codului Familiei, in timpul casatoriei.

Ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori.

Nu se face deosebire daca acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori infiati. 
Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor. 
Codul familiei contine prevederi referitoare la incredintarea minorului uneia dintre parinti, in cazul divortului.

De asemenea sunt si dispozitii referitoare la incredintarea acestuia unei terte persoane.

Aceasta se face atunci cand parintii nu ii pot asigura o crestere si educatie corespunzatoare. 

incredintare minor,plasament minor

Autoritatea parinteasca asupra copiilor in instanta. Decizia judecatorului
Solutionarea cererilor referitoare la autoritatea parinteasca asupra copiilor minori se face de catre instanta.

La obligatia de intretinere si folosirea locuintei.aceasta va tine seama si de interesele minorilor.

Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, si incredintare minor,problematica autoritatii parinteasti asupra copilului. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor.

De asemenea ii va asculta daca au implinit varsta de zece ani, va hotari autoritatea parinteasca pentru fiecare dintre copii. 

Pentru motive temeinice, se poate decide o autoritate parinteasca prin plasament la o ruda ori la alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire. 

Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor,in cazul de incredintare Bucucuresti minor. 

Invoiala parintilor privitoare la autoritatea parinteasca si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura se va efectua.

Aceasta isi va produce efectele numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca. 

Drepturile celuilalt parinte
Parintele divortat, la care nu s-a stabilit domiciliul copilului (sa il numim „nerezident”), pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.

Totodata poate veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.Incredintare Bucuresti.

In situatia de incredintare minor,in care parintele „nerezident” constata ca celalalt parinte nu isi indeplineste corect atributiile de intretinere, educare si crestere a copilului, poate solicita un proces de rejudecare a stabilirii domiciliului copilului, de program de vizitare si de modificare a autoritatii parintesti.Plasament minor Bucuresti. 

incredintare minor